När man bakar i en gryta blir brödet som om det vore stenugnsbakat och det tycker jag är helt fantastiskt. Jag gjorde därför en lite juligare variant av en sirapslimpa som bakades i gryta. Det blev så himla bra! Segt, fluffigt och supergott innanmäte täckt med en härlig skorpa, mums!
![](http://media.smorosocker.se/2018/12/IMG_0927.jpg)
Grytbakat julmustbröd
Härlig skorpa med fluffigt, segt och ljuvligt innanmäte. Påminner lite om en sirapslimpa men ändå inte.
Ingredients
- 25 g jäst
- 3 dl vatten
- 3 dl julmust
- 1/2 dl mörk sirap
- 2 tsk salt
- 50 g rumsvarmt smör
- 4 dl rågsikt
- 8 dl vetemjöl, gärna special då det har högre proteinhalt
Instructions
Smula jästen i en degbunke.
Tillsätt lite vatten och lös jästen, tjoff därefter i resten av vattnet, julmust, sirap, salt, smör, rågsikt och en del av vetemjölet.
Knåda, gärna i maskin. Tillsätt mjöl tills du får en smidig och bara lite lätt kladdig deg.
Täck bunken och låt jäsa, minst 45 minuter men gärna lite mer, .
Plocka ur degen ur bunken och arbeta lätt på mjölad bänk. Knåda ihop till en stor bulle, pudra över lite mjöl och täck med handduk och låt jäsa 30-45 min ytterligare.
Ställ in en järngryta i ugnen och sätt på 250° över/under, 230° varmluft.
Ta ut grytan, var försiktig - den är skitvarm, pudra lite mjöl i botten och lyft försiktigt i degen. Snitta brödet om du vill för att få ett fint mönster.
Grädda i ugn på 250° över/under 230° varmluft med lock ca 30 minuter.
Plocka av locket, sänk till 225° över/under, 215° varmluft, och grädda ytterligare 15 minuter.
No Comments