Glass/ Sött

Apelsin & Saffranssorbet

God fortsättning som man säger!

Jag har haft en ruskigt lugn jul & nyår, vilket kändes helt fantastiskt. Mellandagarna och nyår spenderades i Trysil på längdskidor. Utan något vidare firande på nyårsafton ens en gång. Det enda jag saknade var att inte få slänga ihop en dessert. Men det kan man ju göra precis när man vill. Så jag har minsann massa skoj på gång.

I julklapp fick jag utökat maskinparken här hemma med dels en Ankarsrum, köksassistent, mer om denna i separat inlägg, men även en glassmaskin. Hur länge har jag velat ha en glassmaskin?!  Äntligen.

Mitt första hittepå i maskinen blev en sorbet. I säsong just nu hittar vi ju en hel del citrusfrukter och här hemma låg ett gäng trötta apelsiner. Jag hade helst velat ha blodapelsin men det får bli en annan dag. Bara apelsin är ju dessutom inte allt för skoj, så i med lite rommarinerad saffran, perfekt kombo. När det var dags för provsmakning hittade jag lite macarons i ett skåp så det blev till att smula över dem, perfekt. Hade gärna haft ytterligare någon god komponent, typ någon kaka. Rostad sockerkaka hade inte suttit fel. Då blir det minsann en komplett liten dessert.

Apelsin & Saffranssorbet

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 3,67 out of 5)
Loading...
By Henrietta Serves: 0,75 liter
Cooking Time: 30 + 50 min

Apelsiner smakar sällan så bra som under vintern, passa på att svänga ihop en syrlig, fräsch och jättegod sorbet. Fin som den är eller som en utmärkt komponent i en dessert i sällskap av lite rostade nötter, maräng och kanske en rostad sockerkaka. Enklast är det om du gör basen en dag innan du tänkt använda glassen, då blir konsistenstens än mer perfekt

Ingredients

  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 2 dl strösocker
  • 1/3 dl (45 g) glykos
  • 1/2 g saffran gärna blötlagd i rom minst 30 min
  • 2 1/2 dl apelsinsaft, självklart färskpressad, ca 4 st apelsiner
  • 1/2 dl citronsaft självklart färskpressad, ca 1 st

Instructions

1

Koka ihop vatten, mjölk, glukos och socker. Ta av från värmen och tillsätt saffran. Låt stå och dra i minst 30 minuter om du inte använder blötlagd saffran.

2

Låt svalna till max 10 grader, antingen i kallvattenbad med is eller i kyl över natten.

3

Tillsätt citrussaften, mixa slät.

4

Kör i glassmaskin tills glasskonsistens. Hur lång tid detta tar är beroende på glassmaskin, min tog det ca 50 minuter

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply