Jul/ Sött

Kola med sesam & havssalt

Sött och salt är en favorit hos fler än mig själv. Sesam är dessutom en smak som kommit fram i allt fler sammanhang på senaste. Så vad passar inte bättre än att köra ihop detta till en ljuvlig kombo. Årets godaste kola har ni här, med smak av just sesam & havssalt.

En perfekt kola hänger ju på konsistensen. Den ska vara mjuk men hanterbar i sitt papper, den ska ha lite motstånd men inte så att man riskerar tänderna när man biter i den. Hur får man då till detta? Jo, man behöver ha koll på temperaturen, så en termometer är faktiskt nödvändigt. Och efter X antal batcher med kola har jag nu landat i en temperatur som passar precis dessa önskemål, självklart beror det ju på receptet också. Mitt recept grundar sig på ett från My Feldt.

Kola med sesam och havssalt

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Sött, salt & nötigt i en perfekt seg kola. Ja, en termometer behövs för ett exakt resultat. Och hur gärna man än vill snabba på avsvalningen, håll kolan borta från kylen för att det är så lätt att det blir fuktigt. En kola ska svalna och sätta sig i rumstemperatur.

Ingredients

  • 250 g strösocker
  • 250 g ljus sirap
  • 250 g vispgrädde
  • 5 g havssalt
  • 50 g smör
  • 1/2 dl sesamfrön, gärna både vita & svarta

Instructions

1

Förbered en form som du klär med bakplåtspapper. (Jag använder en silikonmatta & gjutbalkar från Pufz, länk hittar du i notering)

2

Häll socker, sirap, grädde, smör & salt i en tjockbottnadkastrull. Koka upp till 127 grader

3

Under tiden det kokar upp rostar du sesamfröna antingen i stekpanna eller 5-7 minuter i ugn på 175 grader

4

När kolan når 127 grader vänder du ner sesamfröna och häller upp kolan i formen

5

Strössla över lite frön & havssalt och låt stelna, minst 5 tim, gärna över natten. Skär sedan kolan i bitar och rulla in bitarna i vaxat papper. Förvara i rumstemp, håll borta från kylen!

Notes

https://pufz.se/produkt/gjut-och-bakbalk/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply