Bakat/ Bullar/ Jul

Hur du lyckas med dina lussekatter

Lussekatter, saffranskusar, lussebullar, saffransbullar… Ja, kärt barn ni vet. Jag älskar saffran. Men det har tagit mig ett tag att lyckas med de perfekta saffransbullarna. De blir lätt torra om man inte äter dem när de är nybakade. Men frukta icke, det finns ett gäng tips för att lyckas, här är mina allra bästa tips! 

 • Val av mjöl. A och O i bakning är råvarorna du använder. Mjölet är huvudingrediensen och påverkar därför resultatet rejält. Välj ett proteinrikt mjöl, jag använder helst Manitoba Cream från Ramlösa Kvarn. Det finns i de lite mer välsorterade matbutikerna och är helt klart värt att lägga ett par kronor extra på. 
 • Mjölmängd. Använd inte för mycket mjöl! Väg hellre än måtta, då mjölet kan väga olika beroende på hur det är packat. 1 dl mjöl bör väga 60 gram. Att degen är lite mjuk och kladdig är det värt, du får så mycket godare bullar om du är försiktig med mjölmängden. 
 • Saffran. Blötlägg gärna saffranet innan användning. Jag köper helst hela pistiller, men funkar fint med det på påse också. Jag tänker 1 msk vätska till 1 gram saffran. Jag tycker om rom så jag blötlägger gärna i en mörk rom, men vodka eller annan starksprit funkar fint det med. Varför? Jo, för att de lockar ur och förstärker både färg och smak från saffranet. 
 • Fett. Ja, det snackades om kesella istället för smör i degarna ett tag. Men vet ni vad, jag tycker bättre om smör. Inget margarin eller andra konstigheter. Bara smör. En hel del sådant. 
 • Tid. Ge dina bullar både tid och kärlek. Använd helst kall mjöl, det tar lite längre tid i jäsningen men blir lite bättre, om du frågar mig. Degen behöver tid att både jäsa och vila för att ge dig ett bra resultat. 
 • Fyllning. Klassiker i all ära, men våga utmana russinen och fylla dina bullar. Kavla ut och gör snurror eller annat som du fyllt med smör, vanilj, mandelmassa, pistagenötter, vitchoklad, apelsin, smaksätt med sprit. 
 • Gräddning. Våga ha en riktigt varm ugn när du tjoffar in din plåt. Vi snackar 25°-30° över den egentliga gräddningstempen. Du sänker sedan temperaturen efter någon minut ner till den angivna temperaturen. 

Det var nog de tipsen jag hade att dela med mig av. Kan hända att jag kompletterar med fler när jag ramlar över dem. Men här kommer hur som helst mitt allra bästa recept dessutom! 

Bästa lussebullarna

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Henrietta Serves: ca 45 st

Det var det där med vad de heter. Jag väljer ofta att göra en deg som sedan resulterar i lite olika varianter. Men här är receptet på ett grundrecept.

Ingredients

 • 5 dl mjölk (gärna lantmjölk)
 • 50 g jäst
 • 1 g saffran (gärna blötlagd i 1 msk mörk rom)
 • 200 g rumsvarmt smör
 • 1 tsk salt
 • 2 dl socker gärna råsocker
 • ca 14 dl = 840 g vetemjöl proteinrikt

Instructions

1

Smula jästen och lös i mjölk i en stor bunke.

2

Tillsätt saffran, socker, salt & en större del av mjölet. Rör samman och tillsätt sedan resten av mjölet.

3

Knåda sedan in smöret i degen.

4

Knåda, helst i maskin ca 10 minuter, tills du har en blank och fin deg som släpper från bunkens kanter. Detta går såklart även att göra för hand, då får du dessutom lite träning.

5

Ta upp degen och plasta degen, låt vila i kylen ca 15 minuter.

6

Tag sedan upp på bakbordet och rulla i önskad form. Jag rekommenderar att väga bullarna för att gå jämnt resultat, 50-60 gram brukar vara lagom för en bulle.

7

Låt jäsa övertäckta i ca 60 min eller tills de börjar närma sig dubbel storlek.

8

Sätt på ugnen, 230 grader varmluft, 250 grader över/under.

9

Grädda i ca 6-7 min - mer om du har fyllning, kanske 10-12 min.

10

Pensla med ägg efter gräddning

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply