Bröd

Morotsbröd i gryta

Bröd med en härlig skorpa, segt och fluffigt innanmäte, precis så man vill ha det. Det finns massor av olika knep för att få till det perfekta brödet, A och O är att inte vara för generös med mjölet. Mängden mjöl skiljer dessutom beroende på vilken mjölsort du använder. Bara vetemjölet du köper i mataffären kan skilja sig en hel del beroende på om det är vår eller höstvete. Så ha det i åtanke, står det 12 dl i ett recept, var försiktig, kanske att det räcker med 10.

Jag utgick ifrån ett recept från Fredriks Fika som jag ändrade lite, tack för inspiration Fredrik! 

Morotsbröd i gryta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (35 votes, average: 3,91 out of 5)
Loading...
By Henrietta Serves: 1 stort bröd

Bröd som bakas i gryta får en grymt härlig skorpa, nästan som om det är bakat i en stenugn. Det går självklart att modifiera med olika mjöl i receptet, men utgå från att det blir ca 10-12 dl mjöl totalt. Använder du grövre mjöl drar du ner den totala mängden något.

Ingredients

  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 3 dl finrivna morötter
  • 2 msk honung
  • 2-3 dl grahamsmjöl
  • 7-8 dl vetemjöl special
  • 3 tsk salt

Instructions

1

Smula ner jästen i en bunke, rör ut jästen med vätskan.

2

Tillsätt morötterna, honung , salt och en stor del av mjölet. Knåda ihop degen till en smidig och ganska lös deg.

3

Plasta och låt jäsa i bunken i ca 1 timme.

4

Vänd ut degen på bakbord och knåda försiktigt till en boll. Pudra över lite mjöl och täck med handduk, låt jäsa ytterligare 30 min.

5

Ställ in en tom gjutjärnsgryta med lock i i ugnen och sätt på ugnen på 250°.

6

Var försiktig när du tar ut grytan då den är värn som sjutton, pudra lite mjöl i botten på grytan och lägg försiktigt ner degen.

7

Lägg på locket och grädda i 30 minuter. Sänk värmen till 225 grader, ta av locket och grädda i ytterligare 15 minuter. Vänd ut brödet och låt svalna på galler.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply