Bröd

Kalljästa frallor

Hur många finns det som kan säga ärligt att de inte gillar nybakat bröd? Jag tvivlar på att det ens finns en enda. Hur som helst så älskar jag bröd. Jag är dessutom ganska bekväm av mig och gillar därför bröd som är smidiga att göra. 

Kalljäst bröd som spenderat natten i kylen är därför helt perfekt. Du behöver ingen maskin utan det går precis lika bra att använda händerna. Det går snabbt och kräver inte massa olika steg för att lyckas, med andra ord, få fallgropar och därmed ett ruskigt bra sätt att baka bröd!

Kalljästa frallor

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (609 votes, average: 3,76 out of 5)
Loading...
By Henrietta Serves: 10-12 st
Prep Time: 15 min Cooking Time: 15 min

Enkelt att göra och fantastiskt resultat. Självklart spelar valet av mjöl in, använd gärna ett proteinrikt mjöl så som Manitoba Cream (den lila mjölpåsen i hyllan) eller i alla fall vetemjöl special, jag gillar Starke som också kommer från Ramlösa Kvarn. Arbetas ihop för hand, maskin behövs inte. Resultatet blir krispiga, rustika, fluffiga men samtidigt sega frallor som är perfekta som frukostfrallor.

Ingredients

  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 10-11 dl mjöl

Instructions

1

På kvällen: Använd en stor bunke och lös upp jästen (25 g) i vattnet (5 dl), enklast är att lösa i en mindre mängd vatten och sedan tillsätta resten.

2

Tillsätt salt (2 tsk), honung (1 msk), Olivolja (2 msk) och rör om. Tillsätt sedan en del av mjölet (7 dl) och rör ihop, tillsätt successivt mer mjöl (3-4 dl) tills det blir en deg. Degen ska vara ganska seg & kladdig men börja släppa från kanterna. Pudra över lite mjöl på degen och plasta bunken.

3

Låt stå i rumstemperatur ca 30- 45 min, kolla så att du ser att det börjar jäsa. Ställ bunken i kylen över natten (8-12 tim).

4

På morgonen: Sätt på ugnen, 250 grader. Ta ur bunken ur kylen, häll ut lite mjöl på bänken. Stjälp ut degen och skär med degskrapa eller kniv lite oregelbundna bitar, ca 10x10 cm. Lägg på bakplåtspapper på plåt.

5

Grädda i ugn ca 12-15 min.

6

Låt svalna på galler och sedan är det bara till att hugga in!

Notes

Tips för att se om de är klara: kolla undersidan, den ska vara gyllenbrun.

You Might Also Like