Bullar är något som alltid står högt i kurs hos mig. Visst att bakelser och sånt är förbaskat gott det också men jag går alltid tillbaka till vetedegarna. Det sitter liksom mer känsla och minnen där, kanske är det därför?
Sedan finns det ju bullar och bullar. På baksidan av mjölpåsen finns ju recept. Jag förstår varför de står där, de går hyfsat snabbt och är smidigt. Men helt ärligt så får du inte de bästa bullarna utifrån de recepten. Nej, ska man baka ordentliga bullar behöver man låta de jäsa lite till. Gärna över en natt eller så, men riktigt så behöver man inte dra det. I mitt recept jäser bullarna bara en gång men betydligt längre den gången. Samt att degen bearbetas en hel del. Det är enligt mig det viktigaste, så att glutenet utvecklas och man får en smidig deg, det är först då man dessutom kan få till riktigt snygga bullar. Man behöver kunna dra i degen.
Jag kommer att dela med mig av film på hur jag snurrar bullar framöver men än så länge får jag hänvisa er till youtube för i textformat blir det lite knixigt.
Kanelbullar
Ett recept som tar lite längre tid än det som står på mjölpåsen men jag lovar att det är värt att låta bullarna jäsa ordentligt. Du kan hitta på massa annat skoj under tiden de jäser dessutom.
Ingredients
- 500 g kall mjölk
- 1100 g vetemjöl (gärna extra proteinrikt så som Manitoba Cream)
- 150 g strösocker
- 200 g rumsvarmt smör
- 50 g jäst
- 7 g salt
- 7 g nymortlad kardemumma
- Fyllning
- 200 g smör
- 1 1/2 dl socker
- 1 1/2 msk kanel
- 1 ägg till pensling
- Pärlsocker
Instructions
Lös jästen i mjölken.
Tillsätt resten av grejerna utom smöret, men dunka inte i allt mjöl direkt. Knåda ihop, gärna i maskin.
Tillsätt smör och tillsätt mjöl tills dess att det börjar släppa från kanterna.
Knåda i maskin, ca 20 min tills att glutenet är rejält aktiverat och du kan dra i degen utan att den går sönder direkt.
Dela degen på två, plasta och lägg i kylen ca 10 min. Detta får gluten att slappna av och det blir mycket lättare att kavla degen utan att den kryper ihop igen
Rör samman fyllningen.
Kavla ut degen, våga kavla ganska tunt. Vik treslag. Skär remsor och tvinna bullar. Lägg på plåt och låt jäsa till dubbel storlek. Hur lång tid det tar beror på rumstemperatur, men räkna med minst 1 1/2 timme.
Sätt igång ugnen, varmluft 230°/överunder 240°
Tjoffa in plåten, sänk värmen till 220° när bullarna kommit in i ugnen. Grädda 10-15 minuter beroende på ugn och storlek på bullar.
Pensla de varma bullarna med uppvispat ägg & ha på pärlsocker.
No Comments