Bakat/ Kakor

Citronkakor

Jag älskar verkligen småkakor. Små spröda, krispiga kakor är bland det bästa jag vet. Och så gillar jag syrligt. Så, jag tänkte mig en småkaka som var som en liten marängpaj. Sagt och gjort!
Det blev grymt gott. Jag körde en vanlig mördegskaka i botten, spritsade på lite lemoncurd & italiensk maräng på det, oh lala så gott!

Kanske räknas det inte riktigt till en vanlig småkaka när det är 3 komponenter, mördegskaka, lemon curd & maräng, men det struntar jag i. Vill ni hitta på en lite skojigare och lyxigare kakvariant, gör dessa!

En mördeg ska helst gräddas utan att den får färg och vara spröd. Jag kör istället mina lite hårdare för att få mer crunch. Det är så jag gillar dem, Birgitta hade nog haft en del att säga om hur de ska vara, men det struntar jag i.

Citronkakor

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Henrietta Serves: 20 st

Crunchiga kakor med lemon curd som toppas med italiensk maräng. 3 komponenter som aldrig slår fel. Det underlättar om du har en köksmaskin som hjälper sig med vispningen av marängen. Samt en brännare för att bränna av marängen.

Ingredients

  • Kaka
  • 200 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • Lemoncurd
  • 2 normalstora citroner
  • 4 äggulor
  • 1 1/2 dl socker
  • 100 g smör
  • Maräng
  • 2 1/3 dl strösocker
  • 1/2 dl vatten
  • 125 g äggvita (ca 4 st)

Instructions

1

Sätt på ugn, 175 grader över/undervärme.

2

Vispa samman smör & socker smidigt.

3

Blanda mjöl, vaniljsocker & bakpulver och blanda samman med smör & socker.

4

Arbeta så lite som möjligt men tillräckligt för att kunna trycka ihop till en deg.

5

Rulla bollar ca 5 cm i diameter, tryck till och lägg på en plåt. Tryck en liten grop i varje.

6

Grädda mitt i ugn ca 18-20 minuter.

7

Fyllning

8

Riv zest från citroner och pressa ur saft.

9

Blanda med socker och äggulor. Värm försiktigt under omrörning tills det tjocknar. Tag från värme och lägg i smör.

10

Sila av och låt svalna, täck gärna med plastfolie direkt mot krämen för att slippa att det blir en hinna på.

11

Maräng

12

Värm socker och vatten till 121 grader. När temperaturen når 110 kan du börja vispa äggvitorna, börja lugn och öka sedan.

13

Häll med tunn stråle ner sockerlagen i äggvitorna.

14

Vispa sval & lägg sedan i spritspåse.

15

Låt kakorna svalna på galler, klicka eller spritsa i lemoncurd och spritsa sedan maräng uppepå. Bränn av marängen med brännare.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply