Bullar

Tonkatoscabulle med mandel & choklad

Stjärnbagarbullen från Hela Sverige Bakar!
Avsnitt 7  <- in och titta! 

Stolt som en tupp över stjärna för bullar!

Bullar är det bästa jag vet att baka. Och helt klart det jag har bakat mest. Med den känslan klev jag in i tältet med maxad press från mig själv, på mig själv. Jag tyckte inte att jag hade lyckats med något riktigt bra i programmet ännu, nu var det min tur, in dag. Gör jag så bra bullar som jag vill tro? Jo, men se på fasen! Trots en tvist som satte kreativiteten på prov så fick jag fram en fantastiskt bra bulle om man ska tro juryn, och det gör jag minsann, för Johan Sörberg, han kan sina bullar han ska ni veta! 

Alla deltagare fick varsin lapp med olika ingredienser för smaksättning. Allas lappar innehöll 9 ingredienser, vi skulle använda minst 3. Jag valde ut 4 st. Tonka (aldrig jobbat med förut), mandel, mörk choklad och äpple. Äpplena kokade jag ett mos på som jag sedan valde att inte lägga på, bra drag! 

Tonkabönor är smaksättare som går åt det kolaaktiga, varma, vaniljiga hållet. Samtidigt är det en skarp smak om den får för mycket plats.  Googles beskrivning: Mycket doftrik med en stark söt doft med starka inslag av bittermandel,plommonkärnor, vanilj, tobak, rök och hö.

Toscabulle med smak av tonka, mandel & mörk choklad

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Henrietta Serves: 20

Stjärnbagarbullen från Hela Sverige Bakar 2018. Bullen har en Tosca med tonkasmak och mandel, fylld med mandel & mörk choklad. Om man har tid så rekommenderar jag att köra med kall istället för ljummen mjölk och låta degen jäsa lite längre!

Ingredients

  • 250 g mjölk, ljummen (37 grader)
  • ca 600 g vetemjöl special
  • 50 g strösocker
  • 50 g ljus muscovadosocker
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 25 g jäst för söta degar
  • 4 g salt
  • 4 g hel kardemumma, nymortlad
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 100 g smör
  • 50 g strösocker
  • 100 g mandelmassa
  • 100 g mörk choklad
  • Toscatäcke
  • 2 tonkabönor
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl sirap
  • 1 dl socker
  • 100 g sötmandel, finhackade
  • 2 msk smör
  • salt

Instructions

1

Lös jästen i lite av den ljumna mjölken. När jästen är helt upplöst tillsätter du resten av mjölken. Använd helst en hushållsmaskin och tillsätt strösocker och muscvadosocker, kardemumma, uppvispat ägg och salt.

2

Tillsätt en del av mjölet. Fortsätt att tillsätta lite av mjölet medan maskinen arbetar. När det börjar bli en fastare deg tillsätt smöret i bitar och låt maskinen jobba in smöret. Degen blir då lite kletig, tillsätt då successivt det sista av mjölet tills degen släpper från kanterna.

3

Låt degen arbetas i maskinen i ca 5-10 minuter (gärna uppemot 15 minuter) tills den börjar bli elastisk. Låt degen jäsa i ca 30-45 minuter.

4

Fyllning: Riv mandelmassan på grovt rivjärn. Vispa samman smör, socker och mandelmassa lite fluffigt.

5

Hacka chokladen till cm-stora bitar.

6

Kavla ut degen till en platta och bred på fyllningen. Strö över den hackade chokladen.

7

Rulla plattan till en rulle och skär med vass kniv. Lägg i formar på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 45-60 minuter.

8

Sätt ugnen på 210 grader, varmluft.

9

Toscatäcke: Finhacka tonkabönorna. Koka upp mjölken tillsammans med bönorna och låt stå och dra i 5-10 minuter. Sila av bönorna och koka upp grädde tillsammans med sirap, socker och en nypa salt. Koka till 123-125 grader , det ska få en kolaaktig konsistens. Tillsätt smör och finhackade mandlar. Håll varmt men dra ner värmen.

10

Vispa ihop ägg och mjölk till penslingen. Pensla de färdigjästa bullarna med blandningen. Grädda bullarna ca 10-12 minuter. När de börjar se klara ut, ta ut och klicka på en rejäl klick toscasmet. Grädda sedan ytterligare 3-4 minuter.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply