Mina favoritbullar är klassikern kardemummabullen. Visst att en skojbulle med någon rolig fyllning är mumsigt det med. Men man måste ha ett bra recept i grunden för att kunna göra en redigt bra skojbulle också.
Mitt recept grundar sig på ett recept från Sara på Solhaga, hennes recept har jag använt mig av länge och justerat lite. Men det ska inte stickas under stol med att det är henne det kommer från.
Kardemummabullar
Dessa bullarna är de bästa jag lyckats med. De är som mittendelen hela bullen, vilket är helt fantastiskt. Kan tyckas knasigt att bara jäsa en gång, men ge det tid så ska du se varför! Joxigt att kladda med sockerlag? Kanske, men så värt det för en saftig och skinande bulle! Receptets storlek är anpassat så att degen inte ska smita ur Kitchen Aid bunken.
Ingredients
- 375 g kall mjölk
- 825-850 g vetemjöl (gärna extra proteinrikt så som Manitoba Cream)
- 100 g strösocker
- 50 g ljust muskavadosocker (funkar med bara strösocker, då tot 150 g)
- 150 g rumsvarmt smör
- 37 g jäst
- 6 g salt
- 7 g nymortlad kardemumma
- 1 ägg
- Fyllning
- 200 g smör
- 100 g strösocker
- 100 g farin eller muskavadosocker
- Sockerlag
- 100 g socker
- 100 g vatten
- Ägg till pensling
- Råsocker, strösocker eller pärlsocker till topping
Instructions
Lös jästen i mjölken.
Tillsätt resten av grejerna utom smöret, men dunka inte i allt mjöl direkt. Knåda ihop, gärna i maskin.
Tillsätt smör och tillsätt mjöl tills dess att det börjar släppa från kanterna.
Knåda i maskin, ca 20 min tills att glutenet är rejält aktiverat och du kan dra i degen utan att den går sönder direkt.
Dela degen på två, plasta och lägg i kylen ca 10 min. Detta får gluten att slappna av och det blir mycket lättare att kavla degen utan att den kryper ihop igen
Rör samman fyllningen.
Kavla ut degen, våga kavla ganska tunt. Vik treslag. Skär remsor och tvinna bullar. Lägg på plåt och låt jäsa till dubbelstorlek. Hur lång tid det tar beror på rumstemperatur, men räkna med minst 1 timme.
Koka upp sockerlag, socker och vatten, tills socker löst sig. Ställ åt sidan.
Sätt igång ugnen, varmluft 230°/överunder 240°
Välj själv om du vill pensla med ägg eller inte innan gräddning, jag brukar göra det för att jag gillar färgen.
Tjoffa in plåten, sänk värmen till 210° när bullarna kommit in i ugnen. Grädda 10-15 minuter beroende på ugn och storlek på bullar.
Pensla de varma bullarna med sockerlag och strö över socker.
No Comments