Glass är gott. Även om det är mitt i vintern, eller hur? Jag fick ju mig en glassmaskin i julklapp och då måste man ju testa lite grejer. En riktig favoritsmak är rostad vit choklad, har ni testat?
Det är nästan som magi, en rätt smaklös, lite för söt vit choklad blir karamellig i smaken, får en härlig textur och ja, blir magisk. Och när det kommer till glass finns ju inga gränser! Jag snurrade ihop en vaniljglass där jag bytte lite av sockret till ljust muskavado och hade i krossad rostad vit choklad. Det blev helt grymt gott, prova själv vettja!
Vaniljglass med rostad vit choklad
Karamellig vaniljglass med ljuvlig rostad vit choklad.
Ingredients
- 3 1/2 dl mjölk, helst 3%ig
- 2 1/2 dl grädde
- 2 msk glukos
- 1 dl strösocker
- 1 dl ljus muskavadosocker
- 1 st vaniljstång
- 80 g äggulor
- 1/2 tsk salt
- 150 g vit choklad
Instructions
Dela på vaniljstången och skrapa försiktigt ur fröna. Massera gärna i sockret för att få ut så mycket som möjligt ur vaniljstången.
Koka upp mjölk, grädde, glukos och muskavadosocker tillsammans med vaniljstången & fröna.
Viska ihop äggulor tillsammans med strösocker.
Häll den uppkokade mjölkblandningen över ägggulevispet och rör om ordentligt.
Häll tillbaka i kastrull, låt koka upp under konstant omrörning till 84 grader.
Sila av och låt svalna, dels i isvattenbad eller i kyl.
Under tiden det svalnar: Hacka upp chokladen i centimeterstora bitar om du inte använder dig av chips. Sprid ut på bakplåtspappersklädd plåt, rosta gyllene i ugn på 175 grader i ca 7-10 min, håll ett öga på ugnen hela tiden, det går snabbt från perfekt gyllene till sönderbränt.
När glass-smeten svalnad till max 10 grader. Häll i glassmaskin och kör tills den är fast, för mig tog det 40 minuter.
När glassen närmar sig klar, har ca 5 minuter kvar. Putta i den vita chokladen, jag krossade den försiktigt i händerna innan för att få mindre bitar.
Låt chokladen arbetas in, sedan är det klart!
Notes
Olika vit choklad kräver olika lång tid i ugnen. Jag använder chocolate chips som går rätt snabbt att rosta. Testa er fram vad som funkar med eran ugn och det ni använder. Men, håll ett öga i ugnen, det går snabbt!
No Comments