I går fick ni ta del av brödbak i rutan. Bröd är något jag verkligen tycker om att göra så tro mig när jag säger att pressen från mig själv var hög. Det blir ju inte bättre när det är Johan Sörbergs favoritområde också, han är ju bagarmästare.
Vår uppgift var att ta fram ett brytbröd av centerpiecekaraktär, ni som sett programmen har kanske förstått att det här med finlir inte är riktigt min grej, likväl som att kreativiteten kan ifrågasättas den med. De övriga deltagarna hade häftiga former och tänkte rejält utanför boxen. Medan jag istället körde lite mer safe, som Johan uttryckte det. Dock så ska jag ärligt säga att jag tyckte minsann det blev riktigt snyggt och riktigt gott.
Brödet var tänkt att smaksättas med olika sorters ost men kvällen innan ändrade jag mig och tänkte färg istället. Så, de fem smakerna blev rödbeta, gräslök, karamelliserad lök, bacon & västerbottensost. Svennebanansmaker när det är som bäst.
Färgglatt & smakrikt brytbröd
En grunddeg med 5 olika smaksättningar. Rödbeta, gräslök, karamelliserad lök, bacon & västerbottensost. Som tidigare nämnt när det kommer till jäsdegar, tänk på valet av mjöl, använd ett mjöl med hög proteinhalt och bra kvalité. Receptet är efter de förutsättningar som vi hade i programmet med tidsangivelser. Jag rekommenderar dock att använda kallt vatten och låta degen jäsa dubbelt så länge.
Ingredients
- 40 g jäst
- 3 dl mjölk
- ¾ dl olivolja
- 3 msk honung
- ½ tsk salt
- 420g manitoba cream alt. vetemjöl special
- 3 skivor bacon
- 1 rödlök
- 1 knippe gräslök
- 1 stor eller 2 små rödbetor
- 30 g riven västerbottensost
- 1 st Ägg till pensling
- Sesam, pumpafrön & solrosfrön till garnering.
Instructions
Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt).
Smula jästen i en bunke och häll över lite av vattnet så att det löser sig. Tillsätt resterande vatten, salt, honung och olivolja.
Rör om och tillsätt den största delen av mjölet.
Arbeta ihop till en smidig deg, gärna i hushållsmaskin. Tillsätt så mycket mjöl du behöver för att degen ska kännas smidig.
Låt jäsa 15 min.
Under tiden degen jäser: Finhacka och stek löken i smör och en nypa socker.
Skär upp bacon och bryn på, ej krispigt.
Finhacka gräslöken, mixa gärna med en skvätt olivolja.
Riv osten.
Riv rödbetor.
Dela upp degen i 5 lika stora delar (väg gärna degen och se till att degarna blir lika stora).
Blanda de olika delarna med en smaksättning var.
Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.
Dela sedan varje degklump i 4 lika stora bitar och rulla till bullar. Ostdegen tvinnar du pinnar av istället för bollar och lägger runt bollarna som en ram.
Låt jäsa övertäckt på plåt i ca 30 min, gärna 45 min.
Sätt på ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i ugn i ca 20 minuter. Sänk till 215 grader efter 5 min.
Notes
Bild kommer inom kort!
No Comments