Bakat

Citronmarängpaj

En kombination av sött och syrligt med en fluffig topp och krispig botten. Ja, den här rackaren har minsann allt. Jag såg att Sara från Hela Sverige Bakar nyligen hade delat med sig av ett smarrigt recept så jag lånade och utgick ifrån det, tack kompis!

Superenkel att göra, så kör på mina vänner!

I receptet nedan ser ni att jag mixar lite mellan rymdmått (deciliter, msk osv.) och viktmått. Det är lite beroende på vad det är jag måttar som jag använder olika. Vissa saker, så som vätska väger ju lika mycket jämt medan andra, t. ex. mjöl kan variera ganska mycket beroende på hur det är packat i måttet. Jag rekommenderar att använda viktmått i den mån det är möjligt. En köksvåg är något alla borde ha hemma!

Citronmarängpaj

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Sprött pajskal fyllt med krämig citronfyllning toppad med ett sött marängtäcke.

Ingredients

  • Pajskal
  • 125 g smör kylskåpskallt
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 ägg
  • 4 1/2 dl (280 g) vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • Fyllning
  • 2 burkar sötad kondenserad mjölk (inte karamelliserad, dulce de leche
  • 2,8 dl citronsaft (ca 5-7 citroner)
  • zest från 1 citron
  • Marängtäcke
  • 210 g strösocker
  • 1/2 dl (50 g) vatten
  • 125 g äggvita (ca 4 st)

Instructions

1

Sätt på ugn till 180 grader, över/under.

2

Blanda mjöl och bakpulver.

3

Mixa smör, mjöl, bakpulver och florsockret i matberedare eller smula med fingrarna, tillsätt ägget.

4

Tillsätt salt och nyp ihop till en smulig massa. Jobba degen med tills den blir mjuk och smidig. Tryck ut i en form.

5

Baka skalet i ca 20 minuter tills skalet är gyllenbrunt.

6

Medan skalet gräddas så pressar du citronerna och silar bort fruktköttet.

7

Blanda samman citronsaften med zesten lite i taget i den kondenserade mjölken. Rör om tills den blandas väl.

8

Ta ut skalet och häll citronblandningen över den heta degen. Låt svalna och ställ sedan in i kyl så krämen får sätta sig. Detta tar ett par timmar men låt den gärna stå över natten.

9

Marängen: Mät upp socker och vatten i en liten kastrull, rör om och värm till 121 grader.

10

Under tiden separerar du äggen och mäter upp äggvitan i en vispskål.

11

När temperaturen är på 110 grader på sockerlagen kan du sätta igång att vispa äggvitorna, börja försiktigt och öka sedan så att du börja få ett vitt skum.

12

När sockerlagen är 121 grader häller du med en tunn stråle ner i bunken, samtidigt som det vispas. Låt vispa till det svalnar, tar va 10 minuter.

13

Spritsa sedan på pajen & bränn av med gasbrännare eller i väldigt het ugn på grillfunktion, gärna med öppen lucka.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply