Här kommer en riktig kalastårta, saftiga chokladbottnar fyllda med kolamousse som spackas med mjölkchokladsmörkräm och som sedan dekorerades med chokladsås. Så gott!
Maffig chokladtårta med kolamousse
Här kommer en riktig kalastårta, saftiga chokladbottnar fyllda med kolamousse som spackas med mjölkchokladsmörkräm och som sedan dekorerades med chokladsås. Så gott! Receptet är en sammansättning från lite olika håll och några egna inspel. Bottnarna är ett recept från fanatastiska Tea Malmegård. Förslagsvis gör du bottnarna dagen innan du tänkt ha tårtan.
Ingredients
- bottnar
- 330 g (5 ½ dl) vetemjöl
- 450 g (5 dl) strösocker
- 120 g (3 dl) kakao
- 2 tsk bikarbonat
- 2 tsk bakpulver
- 3 tsk vaniljsocker
- 1 ½ tsk salt
- 4 dl mjölk, 3%
- 3 st ägg
- 2 dl vegetabilisk olja
- 2 dl varmt kaffe
- Kolamousse
- 1 gelatinblad
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl karamelliserad mjölk / dulce de leche
- 1-2 tsk havssalt
- mjölkchokladmarängsmörkräm
- 175 g socker
- 0,75 dl vatten
- 90 g äggvitor
- 200 g smör rumstempererat
- 150 g mjölkchoklad
- chokladsås
- 1 msk smör
- 1 1/2 msk kakao
- 1 msk sirap
- 3 msk socker
- 1 dl grädde
Instructions
Bottnar
Rör samman de torra ingredienserna.
Blanda samman ägg & mjölk, tillsätt sedan detta i det blöta.
Gör 3 formar redo med bakplåtspapper i botten och pensla med smör runt kanterna.
Dela upp i 3 formar, grädda ca 25 minuter på 175° varmluft
Provstick med sticka och kolla så de är klara.
Kolamousse
Lägg gelatin i blöt, minst 5 minuter.
Värm på dulce de leche i en kastrull, lägg ner gelatinet så de smälter, tag av från plattan och låt svalna.
Vispa upp grädden.
Vänd försiktigt ner kolan, plasta direkt mot ytan, ställ svalt och låt stelna. ca 30-45 min
Chokladsås
Blanda samman grädde, socker, sirap och kakao. Låt koka till önskad konsistens, ca 15 minuter. Tillsätt smör, rör så det smälter, ställ kallt och låt svalna.
Marängsmörkräm med mjölkchoklad
Mät upp socker och vatten i en kastrull, värm till 122°, se till att röra om i början så att det inte blir sockerkristaller.
Mät upp äggvitan, när sockerlagen närmar sig 110 grader kan du börja vispa äggvitan till ett skum. Börja försiktigt och öka sedan upp så att det blir ett ordentligt skum.
Häll försiktigt, med tunn stråle, ner sockerlagen i äggvitan. Vispa på medelhastighet tills det svalnat. Här är det väldigt bra att ha en köksassistent då detta tar ca 15 minuter.
Under tiden det vispas, smält choklad över vattenbad, ställ åt sidan och låt svalna, det ska vara rinnande men inte för varmt, ca 25 grader.
Tärna upp smöret och tillsätt smöret under vispning i marängen. Häll även i chokladen i marängen. Det kan se ut som om det skär sig i den fina, fluffiga marängen men det är bara att låta det fortsätta vispas, det kommer gå ihop.
Sedan är det dags att sätta samman tårtan, använd gärna en tårtring som stöd. Spritsa en sarg kan med smörkräm och lägg kolamousse innanför, strö över havssalt. Upprepa på nästa lager.
Ställ kallt om det känns kladdigt. Sedan är det bara till att fortsätta. Spackla kanterna, ställ svalt emellanåt.
Spritsa toppen, häll kola där du vill, dekorera med guld och spritsning.
No Comments