Jäsdegar är det jag gillar bäst, vilket innebär att ni kommer få ta del av en hel del bröd och bullar här på Smör o socker. Och här kommer en favorit, passar utmärkt som frukostbröd, mellanmål eller till soppan.
Fluffiga och goda hålkakor gjorda bakade på rågsikt och vetemjöl. Dessa skjussar mig tillbaka till barndomen med ett kick! Enkla att göra då de bara jäser en gång. Funkar jättebra att frysa dessutom.
Hålkakor - bröd på rågsikt & vete
Ingredients
- 50 g jäst
- 4 dl mjölk
- 2 dl filmjölk
- 75 g smör, rumsvarmt
- 2 tsk salt
- 1/2 dl ljus sirap
- 7 dl (420 g) rågsikt
- ca 7 dl (420 g) vetemjöl med hög proteinhalt, funkar såklart med vanligt vetemjöl också
Instructions
Smula jästen i en bunke.
Lös jästen i lite av mjölken, tillsätt resten av mjölk, filmjölk, salt, sirap, rågsikt och en del av mjölet.
Knåda ihop i maskin, tillsätt smöret och låt det knådas in.
Tillsätt mjöl så degen börjar släppa från kanterna, gör inget om den är lite kletig.
Ta upp degen, dela på 2 eller 4 beroende på om du vill ha stora eller små kakor.
Knåda bollar som du sedan lägger på bakplåtspapper och kavlar ut till 2-3 cm. Stansa ett hål i mitten, ca 3-4 cm och nagga.
Låt jäsa ordentligt, ca 1 timme.
Sätt på ugnen, 230° över/under värme.
Pudra över lite mjöl, grädda ca 15 minuter.
Notes
Brödet får lite mer smak om det får jäsa längre, jag väljer därför att ha kall degvätska (mjölk) vill man få igång degen snabbare kan man värma den fingervarm, 37°. Tips vid gräddning, låt plåten värmas i ugnen innan du drar över brödet så kommer det igång direkt när det kommer in i ugnen, mer fluff och bättre gräddning!
No Comments