När man bakar i en gryta blir brödet som om det vore stenugnsbakat och det tycker jag är helt fantastiskt. Jag gjorde därför en lite juligare variant av en sirapslimpa som bakades i gryta. Det blev så himla bra! Segt, fluffigt och supergott innanmäte täckt med en härlig skorpa, mums!
Grytbakat julmustbröd
Härlig skorpa med fluffigt, segt och ljuvligt innanmäte. Påminner lite om en sirapslimpa men ändå inte.
Ingredients
- 25 g jäst
- 3 dl vatten
- 3 dl julmust
- 1/2 dl mörk sirap
- 2 tsk salt
- 50 g rumsvarmt smör
- 4 dl rågsikt
- 8 dl vetemjöl, gärna special då det har högre proteinhalt
Instructions
Smula jästen i en degbunke.
Tillsätt lite vatten och lös jästen, tjoff därefter i resten av vattnet, julmust, sirap, salt, smör, rågsikt och en del av vetemjölet.
Knåda, gärna i maskin. Tillsätt mjöl tills du får en smidig och bara lite lätt kladdig deg.
Täck bunken och låt jäsa, minst 45 minuter men gärna lite mer, .
Plocka ur degen ur bunken och arbeta lätt på mjölad bänk. Knåda ihop till en stor bulle, pudra över lite mjöl och täck med handduk och låt jäsa 30-45 min ytterligare.
Ställ in en järngryta i ugnen och sätt på 250° över/under, 230° varmluft.
Ta ut grytan, var försiktig - den är skitvarm, pudra lite mjöl i botten och lyft försiktigt i degen. Snitta brödet om du vill för att få ett fint mönster.
Grädda i ugn på 250° över/under 230° varmluft med lock ca 30 minuter.
Plocka av locket, sänk till 225° över/under, 215° varmluft, och grädda ytterligare 15 minuter.
No Comments