Jag fullkomligt älskar asian-fusion och första gången jag åt Bao-buns blev jag typ kär i de där fluffiga bröden. Molnbröd stod det som en översättning på Bao-buns, så jäkla spot-on. Jag har testat att göra egna Bao-buns men inte nailat receptet ännu så det får ni vänta med. Däremot måste jag tipsa om att svänga förbi en asiatisk butik och kolla om de har bao-buns i frysdisken, för de jag har testat har varit awesome!
Men bara fluffiga molnbröd kommer man ju inte långt på, icke! Min favorit är en långbakad fläsksida dränkt i hoisinsås, gröncoleslaw, picklad gurka & rostad lök. Så jäkla gott. Enligt vänner som har testat så klår detta typ alla buns i Göteborg, Whaaat?! Ni bara måste testa.
Bao Buns med långbakad hoisinfläsksida
Drömmigt goda bao buns med långkördfläsksida
Ingredients
- Ca 1 kg rimmad fläsksida utan svål
- 1 dl hoisinsås
- 4 vitlöksklyftor (riven eller finhackad)
- 1 tumstor bit ingefära (riven eller finhackad
- 2 msk ketchup
- 2 msk äppelcidervinäger
- 2 msk soja
- 100-150 g grönkål
- 1 dl creme fraiche
- 2 msk majonäs
- 1 vitlöksklyfta
- Saften från 1/2 citron
- 1/2 gurka
- 1 dl vatten
- 1/2 dl strösocker
- 2 msk ättika
- 1/2 tsk salt
- Rostad lök
- Salladslök
- Bao-Buns
Instructions
Rör ihop hoisinsås, soja, ketchup, äppelcidervinäger, vitlök och ingefära. Kladda på hoisinsåsen på fläsksidan och lägg i en ugnssäker form. Ställ i ugnen, 125 grader, ca 3 timmar.
Blanda creme fraiche, majonäs, riven eller pressad vitlök och citronsaft. Riv eller hacka grönkålen i mindre bitar. Krama in kladdet i grönkålen och ställ åt sidan.
Finskiva eller mandolina gurka. Koka ihop 1-2-3 lag, dvs vatten, socker, ättika & salt så att det löser sig. Låt svalna och häll sedan över finskivad gurka. Ställ svalt.
När köttet är klart, dvs är mört och nästan faller isär, ta ut ur ugnen.
Ånga Bao-Bunsen enligt instruktion på förpackning. (Ställ ångkorg över vattenbad som sjuder, lägg i bunsen i korgen, ånga 3-5 minuter).
Servera bunsen med coleslaw, gurka, finskivad salladslök & rostad lök. Kleta gärna på lite extra hoisin. För mer hetta tar du och gottar till det med lite sirraccha.
No Comments